Ik bezit een hele oude Van Wijk bas-tuba. Momenteel doet hij dienst als collecte-tuba bij mijn muziekvereniging, maar ik heb er ook wel op gespeeld. De ventielen lopen zwaar door de verouderde techniek en een regulier tubamondstuk past er niet op. Gelukkig zat er een trombonemondstuk op bij de aanschaf.

 

In mijn tuba-jaren speelde ik op een verenigingsinstrument. Eerst op een courtois met 4 ventielen, later op een Miraphone met 4 cylinders en een 45cm beker, welke nieuw was aangeschaft.

Een Yep 201 met een zeer matige lak huist in mijn leslokaal. Verder een prima instrument wat zich makkelijk laat aanspelen. Geen zorgen over gecompenseerde ventielen of tierelantijntjes, maar gewoon een prima instrument.

Mijn baritontuba is een Yamaha YBH 301. Nat als mijn trompetten is dit instrument momenteel bij een leerling, die er al 2 jaar op speelt, terwijl hijzelf pas 8 is. Uiteraard heeft het instrument wel wat te lijden onder zo'n jonge muzikant, maar de klik is er en de muziek klinkt prima.

Ooit heb ik voor weinig geld een hele oude bugel op de kop weten te tikken; een C. Mahillon die gezien zijn logo moet stammen uit de jaren 30 van de vorige eeuw.

Hoewel de ventieltechniek hopeloos gedateerd is, werkt het allemaal nog wel en is het zelfs nog luchtdicht. Ook alle buizen en deksels zitten nog netjes los en er zitten zeer weinig deukjes en butsen in. Ik ga niet proberen hem te veel te poetsen, want juist de patina van zo'n oud instrument heeft zijn charme.

Nog wekelijks gebruik ik hem in mijn lespraktijk. Vooral met het samenspelen met een trompetleerling kan het handig zijn om de verschillende klankkleuren te hebben en zo de eigen partijen goed gescheiden te houden.

Ik bezit twee trompetten die ik voor mijn lessen gebruik. Het zijn geen bijzondere instrumenten, maar ze doen het goed. Momenteel zijn ze beiden in bruikleen bij een leerling. Het betreft een McBrown en een chinees apparaat.

Ik speel het liefst op mijn Vincent Bach Stradivarius 42, trad. wrap. Een mooi instrument met een wat grotere boring. Die heb ik wel nodig om het volume aan lucht, opgebouwd als tuba-speler, kwijt te raken. Het weerhoud me er dan ook niet van om eerste partijen te spelen tot Bes'.

 

In mijn leslokaal heb ik een King 606 diplomat staan. Een prima instrument om iets op voor te doen, zonder ingewikkelde dingen als kwartventielen en zo.

 

Een rode pbone maakt mijn verzameling tenor-trombones compleet. Ik neem dit instrument mee naar plaatsen waar kinderen eens mogen proberen. Zeker met een normaal mondstuk valt de klank niet tegen. Zijn robuustheid is al meermalen op de proef gesteld en steeds slaagde hij met vlag en wimpel.

 

Voor de echt hoge partijen heb ik een alt-trombone liggen van B&S. In een aantal klassieke stukken wordt deze trombone zelfs voorgeschreven.

 

Een sopraan tombone kan dan ook niet ontbreken. Het merk Takuma is geen topmerk, maar deze trombone komt leuk uit de verf.

Te laag inkomen: wellicht toch les mogelijk

Geen geld voor muzieklessen wegens een te laag inkomen? Het jeugdcultuurfonds ondersteunt met een bijdrage van maximaal € 450,-- per jaar. Bij ons is dat voor een kind het volledige lesgeld (30 minuten per week les) en de aanschaf van 2 lesboeken! Doe een aanvraag via een intermediair. De meeste schooldirecteuren zijn dat, maar ook huisartsen en andere personen kunnen dat zijn. Klik op hun logo voor doorverwijzing naar hun website.