(Franse) Hoorn

De hoorn is een eigenwijs instrument binnen de koperblazers. Technisch gezien is het een Bes-instrument maar hij leest zijn muziek in F. Bovendien speel je met links..... Binnen de lessen maakt het niet uit. Het materiaal is er volledig op aangepast en ik help je meteen goed op weg. Pas als het op samenspelen aankomt kunnen er problemen ontstaan, maar ook daar heb ik oplossingen voor.

Hoornles

In de eerste lessen zijn we vooral bezig met klankvorming. De hoorn heeft een mondstuk dat kleiner is dan dat van een trompet en dat vergt wat oefening. De combinatie klein mondstuk en lange buis (een hoorn is twee keer zo lang als een trompet!) maakt dat het bereik van dit instrument heel groot is. Het raken van de juiste natuurtoon is een kunst op zich, en vele gevorderde amateur hoornisten stoeien er nog steeds mee.

De mooie klanken van de hoorn zullen spoedig de studeerkamer vullen. Al snel zullen er eenvoudige liedjes gemaakt kunnen worden en met de tijd breiden we het verder uit totdat we ook de hoornconcerten van Mozart en andere grootheden kunnen spelen.

Er zijn zeer veel verschillende hoorns te koop. Een enkele Bes-hoorn is genoeg om de eerste jaren mee voort te kunnen. Dubbele of drievoudige hoorns zijn voor vergevorderde hoornisten met conservatorium ambities. In eerste instantie is dat extra materiaal vooral nutteloos zwaar.

Te laag inkomen: wellicht toch les mogelijk

Geen geld voor muzieklessen wegens een te laag inkomen? Het jeugdcultuurfonds ondersteunt met een bijdrage van maximaal € 450,-- per jaar. Bij ons is dat voor een kind het volledige lesgeld (30 minuten per week les) en de aanschaf van 2 lesboeken! Doe een aanvraag via een intermediair. De meeste schooldirecteuren zijn dat, maar ook huisartsen en andere personen kunnen dat zijn. Klik op hun logo voor doorverwijzing naar hun website.