Klein koper (Trompet, Cornet, Bugel)

Trompetspelende grootheden en onlangs nog Kyteman op zijn Bugel spreken zeer aan. Ook bandjes zijn met een trompet zeer blij, want het geeft wat extra's aan de muziek. Toch is een klein koperinstrument niet voor iedereen weggelegd. Je fysieke bouw is van belang. Mensen met dunne lippen komen makkelijker weg met een klein koper instument. Een grote overbeet of een anderzijds verstoord gebit is ook niet bevorderlijk voor de toonvorming. Nog moeten wisselen of het dragen van een beugel (eventueel met slotjes) is hinderlijk maar van minder belang. Laat je echter niet afschikken. Louis Armstrong had beslist dikke lippen, maar speelde trompet als een malle! Veel inzet en transpiratie is van het grootste belang.

Trompetles

De trompet kenmerkt zich door de zeer rechte bouw. Je hebt niet veel fantasie nodig om er een paperclip in te herkennen. Meest gebruikt is de Bes-trompet met 3 ventielen.

In de trompetles besteden we aandacht aan de aanzet van de noot. Een trompet moet direct en helder klinken, met een mooi maar scherp geluid. Zeker het eerste jaar zal dat niet makkelijk zijn. Bovendien duurt het een tijdje voor je zo hoog kunt spelen dat de trompet op zijn mooist klinkt. Veel oefenen en geduld is het devies.

Bij de eerste les kijk ik vooral even waar we beginnen. Sommige leerlingen spelen van nature makkelijk hoger dan anderen. Daar stem ik de lessen op af.

 

Cornetles

Een Cornet kent een compactere bouw dan een trompet. Hierdoor ligt het zwaartepunt dichter bij het lichaam en is het instrument makkelijker recht te houden. Ook de vorm van de beker is anders, waardoor er een iets mildere klank ontstaat. Cornetten vormen de ruggegraat van een Brassband en hebben daarmee hun eigen plekje in de muziekwereld. Vaak wordt een cornet gebruikt als opstap naar de trompet.

In de lessen ligt de focus meer op een brede toon met veel kracht dan op scherpte. 

 

Bugelles

Op dit ogenblik maakt Kyteman furore met zijn Bugelspel. Luisterend naar het geluid van dit instrument valt de melancholische toon als eerste op. Dit komt doordat de buis direct na het verlaten van het ventielhuis al langzaam wijder wordt. Ook de diameter van de beker is aanzienlijk groter dan die van de trompet.

Bugels zijn bij uitstek geschikt om balades en lulaby's mee te spelen. Het geluid kabbelt een beetje voort. In het stuk "Sunken Village" van Philip Spark zijn het de bugels die het kabbelende water verbeelden als de storm overgetrokken is.

Bugels zijn vooral in de lage landen populair geworden. De fanfare, waar de bugel een hoofdrol in speelt, vind je vooral terug in Nederland en België. Evengoed is er ook een plaats voor één bugel in de (engelse) brassband.

Als het om de lessen gaat, dan is bij de bugel de focus op een warme, zangerige klank. Lange muzikale lijnen met veel ademsteun en een minder directe aanzet zodat het publiek meteen weg kan dromen.

Te laag inkomen: wellicht toch les mogelijk

Geen geld voor muzieklessen wegens een te laag inkomen? Het jeugdcultuurfonds ondersteunt met een bijdrage van maximaal € 450,-- per jaar. Bij ons is dat voor een kind het volledige lesgeld (30 minuten per week les) en de aanschaf van 2 lesboeken! Doe een aanvraag via een intermediair. De meeste schooldirecteuren zijn dat, maar ook huisartsen en andere personen kunnen dat zijn. Klik op hun logo voor doorverwijzing naar hun website.