Trombone

Iedereen herkent een trombone meteen aan zijn schuif. Voor velen is het een raadsel hoe trombonisten daar wegwijs mee kunnen. Ik kan je daar mee helpen, en voor je het weet sta je mee te swingen in een bandje of schuif je aan bij een vereniging.

Tromboneles

Net als bij andere koperblazers draait het bij de trombone om de natuurtonen. Zonder de schuif (de coulise) te gebruiken kunnen we al een aantal verschillende noten spelen. Vervolgens gaan we met de schuif de buis verlengen waardoor de noot lager wordt. Uiteindelijk kunnen we een volledige toonladder produceren.

Uiteraard zullen we de eerste lessen besteden aan een beperkt aantal natuurtonen en slechts kleine veranderingen van de schuif, en al spoedig klinken de eerste herkenbare wijsjes.

De coulise geeft de trombone de mogelijkheid om iets te doen wat andere koperblasers niet kunnen: een glissando; het glijden van de ene noot naar een andere. Dit trucje komt al vrij vroeg aan bod en zal regelmatig terugkomen.

Nadeel van de coulise is natuurlijk wel dat je er groot genoeg voor moet zijn. Kleine kinderen kunnen wellicht beter op een alt- of sopraantrombone beginnen.

Verschillende trombones

De trombone-familie is behoorlijk groot. Bekijk dit filmpje eens: https://www.youtube.com/watch?v=DyDYqMsPbI0

Het begint met een tenortrombone, wat gezien wordt als de standaard trombone. Als tweede komt een (contra-)bastrombone in F op het toneel. Een groter instrument en dus een lagere klank. Dit instrument is wat uitzonderlijk en wordt weinig gebruikt.

De derde trombone is een gewone bastrombone. Ruimer gebouwd dan de tenortrombone, maar eenzelfde buislengte. Dit maakt het makkelijker om lage noten te spelen, met voldoende kern. Bovendien heeft deze trombone, net als de contrabastrombone nog een kwartventiel, een stukje extra buis in het gedeelte bij het oor van de bespeler. Hiermee wordt het bereik in de laagte verder vergroot. Sommige bastrombones hebben zelfs nog een ventiel om het spelen te vergemakkelijken. Deze ventielen worden overigens ook ingezet om de hoeveelheid schuifbewegingen te verkleinen. De bastrombone is in zowel harmonie, fanfare als symfonieorkesten de laagste van de 3 trombones, en veel gevraagd.

Als vierde komt een alttrombone op het toneel. Deze is kleiner dan de tenor en klinkt dan ook wat hoger. Alttrombones worden in de hedendaagse muziek niet veel gebruikt, Mozart echter schreef specifiek voor 3 trombones: Alt, Tenor en Bas. In zijn requiem is de alttrombone van essentieel belang. Deze partij is haast niet te doen op een tenortrombone. Kom je op les met een alttrombone, dan zal ik je die aanleren in F. Hierdoor kunnen we veel muziek, die eigenlijk voor hoorn geschreven is, spelen. Mocht je later ook andere stemmingen en sleutels willen aanleren, dan is dit wel een goede basis.

De vijfde is een sopraantrombone. Dit instrument wordt ook wel eens schuiftrompet genoemd, maar dat is beslist een foute benaming. De sopraantrombone is net zo groot als een trompet en heeft ook hetzelfde bereik, maar is toch vooral een trombone. Trombones lezen normaal gewoon in C. Toch kan het handig zijn om in Bes te leren spelen op de sopraantrombone. We maken dan gebruik van de aanwezige methodieken voor trombone in de vioolsleutel en de muziek voor trompet.

De jongedame hiernaast heeft een sopraantrombone vast. geschikt voor jonge kinderen, omdat ze de volledige coulise kunnen gebruiken.

 

 

 

 

 

 

Hierna volgen nog een sopranino, piccolo en nog kleinere trombones. Dit zijn vooral geinige instrumenten. Je zult ze nooit in een muziekstuk voorgeschreven zien staan en zijn ook moeilijk in de reguliere handel te verkrijgen.

 

Te laag inkomen: wellicht toch les mogelijk

Geen geld voor muzieklessen wegens een te laag inkomen? Het jeugdcultuurfonds ondersteunt met een bijdrage van maximaal € 450,-- per jaar. Bij ons is dat voor een kind het volledige lesgeld (30 minuten per week les) en de aanschaf van 2 lesboeken! Doe een aanvraag via een intermediair. De meeste schooldirecteuren zijn dat, maar ook huisartsen en andere personen kunnen dat zijn. Klik op hun logo voor doorverwijzing naar hun website.