Tuba, Euphonium en Bariton

De tubafamilie is behoorlijk uitgebreid. Kenmerkend is de vorm van het instrument; behoorlijk opgerold voor het lichaam en een klankbeker die naar boven uitsteekt. In sommige gevallen is de klankbeker een beetje naar voren gebogen om het geluid beter te projecteren. De sousafoon is ook een tuba-achtige.

 

Baritonles of Euphoniumles

De baritontuba is wellicht het makkelijkste koperblaasinstrument om mee te beginnen. De compacte bouw maakt dat kinderen van 4 (!) jaar het instrument al kunnen hanteren. De ruime boring (=buisdiameter) zorgt ervoor dat het instrument makkelijk aanspreekt. Ze krijgen er zelfs al een mooi geluid uit. Natuurlijk is het aan de inzet van het kind of er dan ook al les gevolgd kan worden.

Op dit filmpje speelt Reinoud van 7 op zijn bariton "Grootvaders Klok" Hij heeft dan 1 jaar les gehad. 

Er is niet veel verschil tussen een Bariton en een Euphonium. De buislengte is gelijk en op het eerste gezicht zien ze er hetzelfde uit. Zet je ze naast elkaar dan valt op dat de Bariton over de hele linie slanker is gebouwd. Daardoor spreekt hij in de hoogte makkelijker aan en is zijn klank wat dunner dan die van het Euphonium. In een Brassband spelen vaak twee baritons en twee Euphoniums, en ook in fanfares worden ze beiden gebruikt.

In de praktijk van het aanleren zit de eerste tijd geen verschil. Je leert spelen in de vioolsleutel (Bassleutel in C of Bes is ook mogelijk), en doordat de stemming gelijk is aan een trompet is er veel muziek beschikbaar.

Tubales of Sousafoonles

Tuba's en Sousafoons worden vaak gezien als instrumenten die niet veel meer kunnen dan wat brommen in de laagte. Daarmee wordt de schoonheid van dit instrument beslist geweld aan gedaan. Natuurlijk is het lage register niet zo aansprekend als de klank van een trompet of trombone, maar deze grote jongens kunnen veel meer dan een geluid geven op de eerste en derde tel van de maat.

Een grootmeester is Oystein Baadsvik. Kijk en luister hoe hij  de Czardas op tuba speelt. https://www.youtube.com/watch?v=fYOsNp4O7AU

Ik leg het accent op licht en snel spel. Veel muziek is daar niet voor, maar de boeken voor Euphonium en Bariton bieden uitkomst.  Daarbij is het de kunst om de klank van dit grote instument wel op tijd te laten horen. Door zijn formaat zul je vooruit moeten denken en je noot eerder in moeten zetten dan je gevoel zegt. Uiteindelijk is dat van groot belang, want een tuba die net te laat is haalt de snelheid uit het muziekstuk. Ondergewaardeerd: Ja, maar uiteindelijk geldt: DE BAS IS DE BAAS

Te laag inkomen: wellicht toch les mogelijk

Geen geld voor muzieklessen wegens een te laag inkomen? Het jeugdcultuurfonds ondersteunt met een bijdrage van maximaal € 450,-- per jaar. Bij ons is dat voor een kind het volledige lesgeld (30 minuten per week les) en de aanschaf van 2 lesboeken! Doe een aanvraag via een intermediair. De meeste schooldirecteuren zijn dat, maar ook huisartsen en andere personen kunnen dat zijn. Klik op hun logo voor doorverwijzing naar hun website.